RSS

Category Archives: Installation

The Model Store has Been Modified &The number sequence for party records is not set

Yesterday I was  preparing an AX enviornment with an upgrade of AX 2012 RTM to CU8 and CU9 and found myself having a strange issue.

I have installed Dynamics AX 2012 RTM with slipstreaming of CU8 and CU9 and imported the home made vertical model on the same.As part of the upgrade you need to complete a checklist including such things as Compile application and detect conflicts.

When I opened the environment first time after importing the model then after upgrading Microsoft Dynamics AX 2012 you will get the following dialog upon starting the AX client:

TheModelStoreHasBeenModified.gif

When I have performed the appropriate upgrade actions (AOT compile, code check, CIL compile, synchronize, upgrade scripts), the dialog still might pop up every time you start the client. Selecting “Skip” was not solved this.I run  through all these processes multiple times but everytime i was getting the same dialog popup “The Model Store has Been Modified“.

I installed AX on single server with AX 2012 R3+CU8+CU9.I also compiled application with client and AXBuild for Parallel Compile on AOS of X++ to p-code and  also had synchronized the client via database and via AOT.

I googled multiple places and found few solution to get rid of this dialog popup like

Solution 1 :AXUTIL set /noinstallmode which prevents the AX client initialization checklist

Solution 2:If you can access SQL server open SSMS locate ReleaseUpdateConfiguration Table update the column MinorUpgrade “One” to “Zero”.

Solution 3:

a)Prevent the dialog from appearing by clicking
System administration > Setup > Checklists > Prevent startup of checklist

b)Even after above steps still the pop up is coming then write a job containing this line

         SysCheckList_Update::finalizeMinorUpgrade();

I have tried all mentioned option which  helped me get rid of this popup but does not solved my problem.when i started opening user interface(forms) then i started getting another  error message in every module of AX. when i again tried to perform checklist:(

“The number sequence for party records is not set”

Now again I thought to perform Compile,CIL and Synchronize but doesn’t matter how many times I compile, CIL compile or sync (successfully),the error remain same and checklist remains saying that these items still need to be completed.I also spent so many hours to resolve this but no success.

I found an blog which clarified the reason  to solve ‘The number sequence for party records is not set.’. It only appear after when we import the ISV, VAR and USR models.

Root cause:It turns out the offending code was in the ISV model(Campus Nexus) in the startupPost() method on the Info class.our ISV model has a piece of code changes application behavior during startup.

Inside the startupPost() and startup() method was a find method that selects Table SYSSetupLog  which contains status information of initialization checklist and application wasn’t able to update the same for compile,CIL and Synchronization.So Kernel was considering model store is dirty. its little hard to digest.

Solution:

1.Truncate the SysSetupLog table from SQL using DELETE FROM SYSSETUPLOG).

2.Create the following job and run it inside AX:

 

checklist.png

This job is saving a record SysCheckList_Upgrade with description status Finished  in Table SysSetupLog because AX 2012 R3 CU9 Data Migration/Upgrade did not correctly set the SysCheckList_Upgrade SysSetupLog entry to Finished, but it is Executed.

3.Restart AX Services and Issue Resolved. 🙂

I will explore little more and will update on same page if found something.for me its solved the problem time being.

Special Thanks for below articles which helped me to solve my issue.for more details please refer below articles links :

Number sequence error when starting the Upgrade checklist

The Model Store Has Been Modified – AX2012 R3 CheckList

The Model Store has Been Modified – AX2012 R3 CheckList Issue

The model store has been modified

https://community.dynamics.com/ax/f/33/t/115564

Happy Daxing 🙂

Advertisements
 

Cannot select a record in Students (CMCStudent). Name: 0. The SQL database has issued an error.

I have imported a model in Microsoft Dynamics AX 2012 R3 CU9 enviornment and model was imported successfully without any error but when i tried to open customized table or form developed in new Model then it throws me an error

Cannot select a record in Students (CMCStudent). Name: 0. The SQL database has issued an error.

when i executed query at SQL of database MicrosoftDynamicsAX then found table CMCStudent does not exists that why AX tries to access table CMCStudent that does not exist in DB yet.

I googled multiple places and everyone suggested to perform “Administration – Periodic – SQL administration – Table Actions – Synchronize database” but its didn’t work for me.

Solution:

1.Administration – Periodic – SQL administration – Table Actions –Select Table->Generate SQL scripts->…. for creating tables.

it will generate a script that you can use to add the selected tables to the database

SQL Error1.PNG

 

2.Execute SQL script generated by step 1 on Dynamics AX database

sql error 2.PNG

3.Now restart AX service and try to open form related to table or browse table.You will be able to open table without any error.

 

Happy Daxing. 🙂

 

 

 

 

SSRS Report Server Settings Validation Error- AX 2012 R3 CU8

 

I’m trying to validate  report server setup of a client and got the error below
Make sure that SQL Server Reporting Services is configured correctly. Verify the Web Service URL and Report Manager URL configuration in the SQL Reporting Services Configuration Manager.

image

 

In reporting services report manager site, i have already granted the AX-Admins AD group as System Administrator under site settings, Home folder settings and DynamicsAX folder with “Browser, Content Manager, DynamicsAXBrowser, My Reports, Publisher, Report Builder” roles.

AX-Admins AD group is also member of administrators in windows. UAC had already been disabled. What did i miss?

Solution:

After some troubleshooting, it turns out UAC was not turned off. I am running on MS Windows 8.1.

UAC has to be turned off via registry by changing the DWORD “EnableLUA” from 1 to 0 in “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system”.

 

image

You will get a notification that a reboot is required. After the reboot, UAC is disabled.

After UAC is disabled, the issue is resolved.

 

Happy Daxing Smile

 

Tags: , , , ,

AX 2012 R3 Enterprise portal installation error

Today I was trying to install EP component, and it is failing every time.

Everything up until the Enterprise Portal part went smoothly but the installer continuously threw an error when trying to complete the installation.Following is the log description.

2015-01-20 22:38:54Z Entering method deployEPOnSharepoint
2015-01-20 22:38:54Z Deploying Static files…

2015-01-20 22:38:54Z Microsoft.Dynamics.AX.ManagedInterop.CLRErrorException
2015-01-20 22:38:54Z at Microsoft.Dynamics.AX.ManagedInterop.Object.CallWithReturnType(String methodName, Type returnType, Object[] paramList)
2015-01-20 22:38:54Z at Microsoft.Dynamics.Framework.BusinessConnector.Session.DynamicsObjectAdapter.Call(String methodName, Object param1, Object param2)
2015-01-20 22:38:54Z An error occurred during setup of Enterprise Portal (EP).
2015-01-20 22:38:54Z Reason: Setup encountered an error during deployment of the Role Center and Enterprise Portal framework.
2015-01-20 22:38:54Z
2015-01-20 22:38:54Z Entering method deployEPOnSharepoint
2015-01-20 22:38:54Z Deploying Static files…
2015-01-20 22:38:54Z Registering tracing manifest file “C:\Program Files\Microsoft Dynamics AX\60\Server\Common\TraceProviderCrimson.man”.
2015-01-20 22:38:54Z WEvtUtil.exe install-manifest “C:\Users\AXADMIN\AppData\Local\Temp\tmpEBEF.tmp”
2015-01-20 22:38:56Z **** Warning: Publisher {8e410b1f-eb34-4417-be16-478a22c98916} is installed on
2015-01-20 22:38:56Z the system. Only new values would be added. If you want to update previous
2015-01-20 22:38:56Z settings, uninstall the manifest first.
2015-01-20 22:38:56Z
2015-01-20 22:38:56Z
2015-01-20 22:38:56Z Tracing manifest file has been registered successfully.
2015-01-20 22:38:56Z === Rolling back setup of Enterprise Portal (EP) due to error ===
2015-01-20 22:38:56Z Running Msiexec.exe with these parms: /i “F:\MSI\Components64\Components64.msi” /qb! /l*v “C:\Program Files\Microsoft Dynamics AX\60\Setup Logs\2015-01-20 22-26-07\Components64 Rollback Log.txt” DIRECTEXECUTE=1 /norestart INSTALLDIR=”C:\Program Files\Microsoft Dynamics AX\60″ INSTALLDIR32=”C:\Program Files (x86)\Microsoft Dynamics AX\60″ ADDLOCAL=”AnalysisServicesExtensions,EnterprisePortal,EPSearch,NetBusinessConnector,Debugger,EnterprisePortalTools,ReportingServicesExtensions,ReportingTools,ModelManagement,ClientConfig” REMOVE=”EnterprisePortal”
2015-01-20 22:38:56Z Running synchronously.
2015-01-20 22:39:42Z === Rolling back setup of Enterprise Portal (EP) due to error ===
2015-01-20 22:39:42Z The Rollback has been completed. For details about why the installation failed, see the previous messages in the log.
2015-01-20 22:39:42Z ******************************************************************************************************

2015-01-20 22:39:42Z Component installation task stopped due to an error.

2015-01-20 22:39:42Z ******************************************************************************************************
2015-01-20 22:39:43Z S260FinishedInfo

I checked the Error log file “DynamicsSetupLog” and found one error Set-up encountered an error during deployment of the Role Center and Enterprise Portal framework.

Not the most elaborating message to start troubleshooting from. The solution was found through a bit of googling and here is the quick solution to resolve this

Open regedit and find this key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\Web Server Extensions

EP1

On SharePoint 2010 environments you can have both 14.0 and 15.0 keys, and the 15.0 key typically has a single “Csom” sybkey.

If this is true for your machine rename the 15.0 key to 15.0_newname and

EP2

now try to rerun EP install and it was successfully installed

EP7

To avoid any issues revert the key rename after EP install.

EP1

Happy Daxing  🙂

 

Tags: , , , , , ,